Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (2024)

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (1) Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (2)

travel

Balearski arhipelag etablirao se kao omiljeno mjesto za ljetni odmor. Čine ga četiri veća otoka (Mallorca, Menorca, Ibiza i Formentera) i beskonačan broj mjesta za otkriti. Vrijeme je da istražite dragulje Mediterana

Garbiñe Continente

10 lipnja, 2024

Fotografije jet seta 1960-ih Slima Aaronsa, godišnje posjete glumaca, plemića i drugih slavnih osoba ili pak idilični ambijenti koji su tradicionalno postali dijelom scenografija u filmovima i reklamama neki su od razloga zašto su ovi mediteranski otoci postali ljetna destinacija par excellence u mašti mnogih.

Sve do 2000-tih, Ibiza i Mallorca bile su kraljice balearskog turizma. Prvi je otok ugostio tisuće mladih ljudi iz cijelog svijeta koji su tamo sletjeli u potrazi za najpoznatijim noćnim klubovima i diskotekama u Europi. Drugi je, s druge strane, zamišljen više kao obiteljska destinacija i scenarij iz snova za turiste iz cijelog svijeta. Danas je scena potpuno transformirana. Ne samo zato što su spomenuti odbacili sve klišeje i obogatili svoju ponudu, već i zato što Menorca i Formentera, koje su desetljećima bile zaboravljene, privlače turiste jednako koliko i njihove dvije starije sestre. Istina je da su razlike koje ih razdvajaju uočljive, ali upravo te karakteristike čine posebnu atmosferu svakog od njih.

Ipak postoji jedna stvar koja im je zajednička. Sva četiri otoka imaju hrpu novih mjesta, smještaja koji nudi izravnu vezu s prirodom, restorane o kojim svi govore, kulturne prostore koji promoviraju lokalnu umjetnost i održive projekte koji teže očuvanju okoliša. Zbog svega toga i još mnogo drugih razloga, 2024. je godina za putovanje na Balearske otoke.

Menorca: divlja, autentična i nevjerojatno gostoljubiva

The hotel: Amagatay – Alaior

Ovaj luksuzni agroturistički hotel nalazi se na imanju iz 19. stoljeća, a svoje ime duguje otočkom konceptu koji se prevodi kao skrovište. Dizajn interijera, dekoraterke Virginije Nieto, majstorski spaja rustikalnu arhitekturu otoka s modernim i sofisticiranim dizajnom. Kompleks je to koji se prostire na 35 hektara, okružen maslinicima i blizu plaža iz snova. Idealno mjesto za potpuni mir i opuštanje. Sve to, naravno, uz udobnost hotela s pet zvjezdica.

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (3)

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (4)

Hram zanatstva: studio umjetnice Blance Madruga pod imenom Mahón

Studio ove umjetnice rođene u Madridu, koja živi u Mahónu, bitna je stanica u gradu. Madrugine kreacije, koje su osvojile umjetničke institucije, renomirane restorane i velike modne brendove, pokazuju apsolutno poštovanje prema materijalima i njihovoj prirodi. Umjetnička namjera koju balansira sa stalnom potragom za funkcionalnošću primamljiva je. Njezin studio je prostor u kojem stanuje zanat kojem ljepota izvire iz kaosa.

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (5)

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (6)

Place to be: Cova d’en Xoroi – Alaior

U špilji između stijena nalazi se sjajno mjesto za susrete i zabavu na otoku. Malo je reći da je to bar na otvorenom, jer se radi o prostoru koji se mijenja kako dan prolazi. Glazba uživo, DJ sesije koje određuju ritam uz zalazak sunca i noćne zabave uz najbolju atmosferu na Menorci. Sve to, točno na liticama Cala en Porter; najbolje moguće okruženje za početak ljetne noći.

Vinarija: Binifadet – Sant Lluis

Tradicija proizvodnje vina na Menorci seže još u feničko doba. Mediteranska klima ima klimatske uvjete koji pogoduju proizvodnji mnogo svježijih, aromatičnih, laganih i suptilnih sorti. U tom smislu, Bodega Binifadet nudi neusporedivo iskustvo za ljubitelje vina – posjete lokalnim vinogradima, degustacije, privatna događanja, pa čak i restoran u kojem možete uživati u iskrenoj kuhinji temeljenoj na lokalnim proizvodima.

Umjetnička galerija: Hauser & Wirth – luka Mahón

Nekadašnja napuštena bolnica pretvorena je 2021. u najslavniji umjetnički prostor na području Baleara. Umjetnička galerija potpuno stopljena s ambijentom koja ovog ljeta ugošćuje dvije velike i važne izložbe – prvu samostalnu izložbu Njujorčanke Roni Horn i retrospektivu djela Eduarda Chillida. Uz ovaj program tu je i mnoštvo radionica, predavanja i susreta koji čine neodoljivu kulturnu agendu.

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (8)

Formentera: najmanji otok u arhipelagu je i onaj koji krije najviše blaga

Hotel: Teranka Formentera – plaža Migjorn

Impozantan krajolik koji ga okružuje, njegov boutique karakter, izravan pristup rajskoj plaži, wellness iskustvo koje je teško nadmašiti, njegova opsežna knjižnica i kolekcija djela lokalnih umjetnika, ovaj je hotel ukras koji kao da se stapa s okolinom… Bezbroj je razloga zašto je Teranka ultimativna destinacija ovog ljeta. Gastro ponuda, usmjerena na mediteransku kuhinju, zaokružuje ponudu hotela u kojem svaki detalj poziva na hedonizam.

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (9)

Restoran: Sol Post – Cala Saona

Jelovnik ovog restorana temelji se na spoju španjolske kuhinje s latinoameričkim utjecajima, istražujući sve mogućnosti koje ovaj spoj može ponuditi. Juan Costa je kuhar – još uvijek nepoznat – iza ovog projekta koji se odmiče od svih klišeja i kladi se na zabavnu i drugačiju haute cuisine, koja preokreće mediteransku tradiciju u spektakularnom okruženju plaže Cala Saone.

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (10)

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (11)

Održivi projekt: Etosoto – Sant Ferran De Ses Roques

Pod okriljem ove inicijative i ekološke ambicije koju nosi rođen je ovaj obalni rezervat koji nudi različita iskustva. Radi se o agroturističkom imanju koje posjetiteljima pruža priliku da se povežu sa ruralnim okolišem kroz šetnje rutama koje prolaze kroz plaže i zelenilo otoka. Imerzivna šetnja je to u kojoj možete otkriti snagu prirode.

Zanimljivo otvorenje: Dine Formentere – plaža Migjorn

Pješčane planine plaže Migjorn daju značenje, i ime, ovom novom odmaralištu. Otvoren u svibnju, smještaj ima 45 soba koje je dizajnirao Antonio Obrador s maksimom poštivanja estetike okoliša. Neki od apartmana nalaze se u privatnim bungalovima povezanim stazama kroz dine.

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (12)

Jelo: prženi jastog u restoranu Can Carlitos – La Savina

Tradicionalni balearski recept koji je amblem na najmanjem otoku arhipelaga. Restoran u kojem možete kušati njegovu najbolju verziju bez sumnje je Can Carlitos. Režirao ga je Nandu Jubany i nalazi se na plaži, a nudi klasičnog jastoga u otočkom stilu s prženim jajima, krumpirom, paprikom i nekim drugim tajnim sastojkom.

Mallorca: od obale otoka do divlje unutrašnjosti

Hotel: The Lodge – Pollensa

U srcu Serra de Tramuntana, s 24 zasebna apartmana, restoranom na čelu s Ramónom Freixom i 157 hektara prirode, The Lodge najpoželjniji je hotelski dragulj u unutrašnjosti Mallorce. Projekt uređenja interijera potpisuje Pilar García-Nieto te je održao mediteransku eleganciju u svakom kutku kompleksa. Luksuzni smještaj se nalazi području pod zaštitom UNESCO-a i zagovara duboko poštovanje okoliša, baš tamo je (potpuna) disconnect zajamčena.

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (13)

Restoran: Ca na Toneta – Caimari

Baš kao što biti kuhar nije samo kuhanje, biti ugostitelj nije samo voditi restoran i sjediti za stolom kako bi izračunali troškove, kažu u uvodnom pismu ovog restorana. Ovo je institucija koja nosi zastavu poštovanja prema okolišu i predanosti kvalitetnim proizvodima. Kuharica zadužena za projekt, María Solivellas, pozicionirala se kao referenca u reinterpretaciji povijesne otočke kuhinje Mallorce. Ovo je obavezno mjesto na otočkoj gastronomskoj sceni.

Lokalni potpis: Cortana – Palma

Umijeće, kvaliteta i delikatnost osnova su estetske linije Cortane, modne marke s Mallorce koja je nedavno uključila liniju ručno izrađenih komada za dom u svoj asortiman. Njihov novi butik savršeno odražava njihov svemir – minimalistički prostor čistih linija smješten u zgradi koja je obnovljena spašavanjem tradicionalnih arhitektonskih elemenata. Obavezna stanica u glavnom gradu otoka.

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (14)

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (15)

Apartman: Barceló Aguamarina – Cala Ferrera

Dizajner interijera Lorenzo Castillo bio je arhitekt iza ideje renovacije apartmana Barceló Aguamarina. Za to je koristio različite otiske ikata, slijedeći tradicionalnu tehniku bojenja koja se od 1854. godine ručno stvara u radionici Teixits Vicens. Sobe evociraju nijanse Mallorce, odajući počast impozantnoj prirodi područja.

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (16)

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (17)

Place to be: bazenski klub hotela de Mar –Palma

Gran Meliá i Alberta Ferretti udružuju snage kako bi stvorili prvi Pool Club inspiriran modom, koji se podudara s ovogodišnjom 60. obljetnicom turizma na Balearima. Kako bi obilježili proslavu, osmislili su redizajn prostora koji utjelovljuje bezvremensku eleganciju modne kuće Alberta Ferretti i morsku sofisticiranost hotela. Smješten u epicentru mjesta za odmaranje, postat će mjesto susreta ljubitelja dizajna i entuzijasta luksuza.

Ibiza: razvikana destinacija jednako zavodljiva različitim profilima putnika

Zanimljivo otvorenje: Los Felices – San José

Ovog lipnja Concept Hotel Group otvorio je svoju novu lokaciju – Los Felices. Prvo ljetovalište na svijetu usmjereno isključivo na modu. Njegova se estetika vrti oko stila Palm Springa iz sredine stoljeća, okruženog živim bojama i modernističkom estetikom. Hotel nudi više od 100 soba i nekoliko prostora posvećenih modi poput Kuće slavnih u predvorju, kioska s časopisima i knjigama, restorana u ružičastim i pistacija tonovima, pa čak i dva bazena, jedan u ružičastoj i drugi u žutoj boji. Savršen i najzabavniji smještaj za vaš sljedeći posjet bijelom otoku.

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (18)

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (19)

Raj u unutrašnjosti: Terra Masia – Santa Eulària des Riu

Najveća certificirana organska farma na Ibizi obećava uranjanje u divlju i najmanje poznatu stranu otoka. Proizvode biodinamičke usjeve i jaja slobodnog uzgoja, koja ne samo da se prodaju svima koji žele kupiti, već su i protagonisti njihovih večera Od farme do stola. Osim toga, oni organiziraju izlete, radionice i sastanke u okruženju koje odmah osvaja posjetitelja.

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (20)

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (21)

Pop-up ljeta: Loewe u La Marini – Ibiza

Od 1. svibnja do listopada, Loewe je stacioniran u La Marini sa svojim pop-up butikom. Petu godinu zaredom tvrtka slijeće na Ibizu sa svojom kolekcijom Paula’s Ibiza 2024: linijom koja se prilagođava svakoj prilici, od odmora uz more do glazbenih festivala. Dodaci, u kojima vladaju košare od prirodnih vlakana, obećavaju osvajanje balearskog uličnog stila.

Place to be: El Silencio – Sant Josep de Sa Talaia

Restorani, bazeni, umjetničke instalacije i svečani kabaret – El Silencio je inačica tradicionalnog beach bara samo podignuta koju ljestvicu više i idućih dana kreće s trećom sezonom. Okružen idiličnim krajolikom uz more, definiran je kao beach club u kojem priroda, gastronomija, glazba i umjetnost slobodno komuniciraju.

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (22)

Hotel: Meliá Ibiza – Santa Eulària des Riu

Kristalne vode sjevera pozdravljaju prvi hotel španjolskog lanca samo za odrasle, na otoku. Uz snažnu predanost gastronomiji i wellness iskustvu, ovaj hotel postaje idealno odredište za one koji traže boravak u wellnessu. Zvjezdano iskustvo ovog luksuznog smještaja je vanjski vodeni krug, jedinstven u hotelskoj ponudi Ibize.

Vogue.es

VOGUE RECOMMENDS

travel Sada je najbolje vrijeme za posjet portugalskom otoku koji zovu „biser Atlantika“ Silvia Ruiz de la Prada

travel Tajna mjesta Napulja: uvala s kristalno čistim morem u centru grada za koju mnogi ne znaju Elisabetta Caprotti

Long read Vodič kroz najbolje vintage trgovine u Berlinu Lilah Ramzi

travel Vodič za putnike: Tehnološki napredni gadgeti za putovanja koji mijenjaju sve Tina Kovačiček

Kompletni vodič s bitnim adresama za posjet omiljenom mediteranskom otočju (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 5387

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.